Nezabúdajte na kultúru stravovania

Slovo bontón ste už určite počuli. Viete ho však využiť i v praxi? Jednou veľmi dôležitou sférou je stravovanie. Doma môžeme svoj obed, konzumovať pokojne i holými rukami. pokiaľ však zavítame do reštaurácie, mali by sme dbať na správnu kultúru stravovania a tiež veci, ktoré s ňou úzko súvisia.
 
restaurace

  1. Muž vchádza do reštaurácie vždy ako prvý, pričom žene podrží dvere. Naopak pri odchode, vychádza z reštaurácie prvá žena.
  2. Po tom, ako do reštaurácie vojdeme, nepokračujeme v hlasnej debate a už vonkoncom nie smiechu. Slušne pozdravíme, usadíme sa k stolu a v tichosti počkáme na obsluhu. V rozhovore pokračujeme až potom, ako si objednáme. Debata o jedle, ktoré si chcete objednať je samozrejme povolená.
  3. Ženy, by mala vždy sedieť tak, aby mala pred sebou ostatných návštevníkov podniku, teda chrbtom k stene.
  4. Ak zavítate do podniku na vyššej úrovni, môžete sa stretnúť s tým, že vám obsluha prinesie navlhčený uterák. Utrite si doň ruky a vráťte späť na podnos, alebo tam, kde bol pred použitím.
  5. V každej reštaurácii existuje obsluha, ktorá vás má obsluhovať. Takže nič nerobte sami. Ak chcete jedálny lístok, pohár navyše, alebo popolník, požiadajte o to čašníka.

salát

  1. gesto, ktoré poznáme z filmov, teda lúskanie, alebo mávanie na obsluhu, patrí k vyslovene nevhodným. Ak si chcete objednať, alebo potrebujete niečo iné, čašníka na to upozorníme pohľadom, alebo oslovením.
  2. Ak sa pri vašom tanieri objaví väčší počet príborov, pamätajte na to, že každý z nich má svoj účel. Menšia vidlička a nožík slúžia na predkrm, poprípade na zákusok. Lyžicou konzumujeme polievku, vidličkou a nožíkom druhé jedlo.
  3. Nožík nikdy neoblizujeme!!! Ak nám naše jedlo chutí a nechceme na tanieri nechať ani kvapku, zvyšky z nožíka si obtrieme o vidličku.
  4. Na tanieri, by ste mali mať poriadok. Príloha, mäso i šalát majú svoje miesto. Preto sa snažte všetko nezmiešať do jednej homogénnej hmoty.
  5.  Ústa a ruky, si vždy utierame do papierového obrúska, nie do rúk, či dokonca obrusu. Ak vám obrúsky dôjdu, nehanbite sa poprosiť obsluhu o nové.

Nezabúdajte na kultúru stravovania
4 (80%)1